Храм паметник Александър Невски

 

Той е катедрален храм на българския патриарх. Построен е през 1904-1912 г., като паметник на Освобождението на България от турско робство. Храмът е кръстокуполен с предверие и кула-камбанария над него. Камбанарията има 12 камбани. Облицован е с бял врачански камък. Неговата външност поразява с пространственото си въздействие, с богатството на архитектурни форми и детайли, с великолепието на материала – бразилски оникс, италиански мрамор, африкански алабастри. Вътрешността на храма е украсена със стенописи, мозайки и рисувани с маслени бои икони. В приземието на храма се помещава Криптата – филиал на Националната художествена галерия, един от най-значимите музеи на икони на Балканите. От 1955 г. храм-паметникът е обявен за паметник на културата с национално значение.

Боянската църква „Св. Св. Никола и Пантелеймон“

 

Храмът е двуетажен. Отнася се към типа двуетажни църкви-гробници с долен етаж, предназначен за крипта (гробница) и горен – за семеен параклис. Намира се в квартал Бояна на 8 км. от центъра на София. Изключително интересна и ценна старина, най-старата й част датира от началото на 11-ти век. Най-забележителни в църквата са стенописите от 13-ти век, а най-запомнящи се са образите на севастократор Калоян и жена му Десислава. Боянската църква е един от културните символи на България и е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Черквата е сред Стоте национални туристически обекта.

Ротондата „Св. Георги“

 

Тя е недействащ храм, православна църква тип ротонда (кръгла) в центъра на София. Смятана е за най-старата запазена сграда в града, построена по времето, когато София е била резиденция на императорите Галерий и Константин Велики. Оцеляла и запазила облика си почти изцяло и до днес, предполага се че в нея са станали някои от важните заседания на Сердикийския вселенски събор. Ротондата е част от голям античен комплекс от сгради от края на 3-ти и началото на 4-ти век. Тук в извънредни случеи се провеждат тържествени военни церемонии. Освен за религиозен туризъм, ротондата може да се разглежда и като обект на културно-историческия туризъм.

 

Църквата „Св. София“

 

Църквата е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика. През 2-ри век на това място е имало римски театър, а през следващите векове са били издигнати последователно няколко храма. Историята на София е тясно свързана с храма „Св. София“. Името на храма става и название на града от 14-ти век нататък. Храмът е най-древната светиня на града, построена в най-високата му по онова време част, прочула го надалеч из Римската империя. За кратко, към края на 19-ти век, сградата е била използвана като наблюдателна кула. През 80-те и 90-те години на 2-ти век църквата отново е реставрирана и консервирана с образ най-близък до късноантичния и средновековен оригинал. Храмът е обявен за паметник на културата. Базиликата „Св. София“ е една от най-значимите архитектурни ценности, запазени от ранното християнство в Югоизточна Европа, със световно значение.