Пресвето сърце Исусово (Раковски)

Католическата църква „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски е втората по големина на Балканите след катедралата в Загреб. Размерите и са: дължина – 73 м., широчина – 24 м, височина – 26 м. Камбанарията също е с внушителни размери – 36м.

През 2017 година, църквата се сдобива с пневматичен орган, което е изключителна рядкост за нашата страна.

 

„Непорочно зачатие на Дева Мария“ – Раковски

На 8 декември се чества празникът Непорочно зачатие на Дева Мария. В този ден църквата в кв. Парчевич на гр. Раковски има храмов празник. В чест на Непорочно зачатие на Дева Мария от 29 ноември се чества деветница в енорията в кв. Парчевич и в Манастира на отците Конвентуалци в Раковски.

 

Свети Архангел Михаил (Раковски)


„Свети Архангел Михаил“ е католически храм в град Раковски, част от  Софийско-пловдивската епархия на Римокатолическата църква. Църквата е енорийски храм на квартал Секи-рово (Балтаджий). В енорията са родени католическите епископи Винкенти ПеевИван РомановСимеон Коков, и Георги Йовчев. Затова някога село Секирово е било наричано „владишкото село“. В началото на века е постоена камбанария. Може да се предположи, че тя е дело на архитект Мариано Пернигони, проектирал подобни камбанарии за катедралния храм „ Свети Лудвиг“ в Пловдив и църквата „Пресвето сърце Исусово“. Отец Ангел Бадов поел посредничество между своите миряни и изселващите се от Алифаково турци при откупуването на техните земи. Той е енорист отново през 1917 г. По време на войните енористи са отците Амброзий Комаров (1912 и 1915) и Грегорий Гайдаджийски (1914).

В двора на църквата през 1914 г. е изграден паметник (камък, 2,5 м x 0,7 м) на 1 офицер, 2 подофицери и 58 редници от енорията, загинали в Балканските войни. Паметникът е изграден със средства на близките с надпис „В памет на падналите войници от с. Балтаджии през Освободителната война 1912-1913 г. От родители, роднини и приятели“. През 1920 г. също в двора на храма е изграден втори паметник. Той е на 38 редници от енорията, загинали в Европейската война.


Църквите „Пресвето сърце Исусово“ и „Свети Архангел Михаил“ са изработени по един и същи проект. Проектът е за храмове с дължина 73 м и ширина 24 м. Височината на камбанариите е 41 м. Сградите са трикорабни базилики, побиращи около 2000 богомолци всяка (със 750 места за сядане), с по две квадратни камбанарии. Те са проектирани от архитект Камен Петков. Задачата да построи църквите в град Раковски арх. Петков получава след конкурс между няколко български и италиански архитекти, журиран във Ватикана.
През 1926 г. католическото настоятелство в Балтаджии поръчва две камбани от Италия с тонове до диез и ми диез. От 1927 г. енорист е отец Самуил Рончев.

Твърди се, че двете църкви-близначки в град Раковски са вторите по големина католически храмове на Балканския полуостров.

Храмът „Свети Архангел Михаил“ е осветен на 8 декември 1931 г. от епископ Винкенти Пеев. По това време енорийски свещеник е отец Самуил Йозов Рончев. През 1936 г. той купува часовник, който монтира върху църквата. След него енорийски свещеник е отец Лавренти Стрехин.

По време на следобедна служба през октомври 1944 г., отец Флавиан Манкин е насилствено отвлечен от църквата. Двама от неговите миряни – Гено Буров и Рафаел Пеев, опитали са да го защитят, са също арестувани от народната милиция. Предполага се, че те са убити рано сутринта на 21 октомври 1944 г. в гората около река Стряма.

През септември 2014 г. на предполагаемото мястото, което е до новия мост на река Стряма между селата Калековец и Стряма издигнат менориален кръст с плоча във връзка с 70-годишнина от гибелта на Флавиан Манкин и неговите миряни.