Преди 158 години,  на  25 март 1861 г., е осветена католическата катедрала в град Пловдив. В момента „Св. Лудвиг“ е конкатедрала (съкатедрала) на Софийско-Пловдивската епархия заедно със софийската катедрала „Свети Йосиф“. „Свети Лудвиг“ е един от основните, а до началото на 2006 и най-големият католически храм в България. Патрон на църквата е Луи IX.

История

Катедралата е построена в периода 1858 - 1861 от тогавашния епископ Андреа Канова и носи името на Луи IX - крал на Франция, известна като "Сейнт Луис". Изградена е в бароков стил, с подчертано представителна фасадата с барокови елементи -  статуи, полуколони и декоративни орнаменти.

Камбанария

Камбанарията е построена през 1898 г. и е оборудвана с пет камбани произведени в германския град Бохум, подарък от папа Лъв XIII. Църквата е известна и с факта, че тук за първи път в България е бил инсталиран музикален орган.

Саркофаг на Княгиня Мария Луиза

В дясната част на катедралата се намира надгробието на българската княгиня Мария Луиза – първа съпруга на Фердинанд, майка на Борис III и баба на Симеон II Сакскобургготски. Княгиня Мария Луиза била дълбоко свързана с Пловдив и често отсядала в града с благотворителни мисии. Княгинята, италианка по произход, била изключително вярваща, поддържала силна духовна връзка с Римокатолическата църква (неин кръстник бил самият папа Пий IX) и при посещенията си в града била чест гост на Софийско-Пловдивския епископ. Мария Луиза умира на 30 януари 1899 г. от простуда, малко след раждането на четвъртото си дете – принцеса Надежда.

Нейният саркофаг е дело на италианския скулптор професор Томазо Джентиле (1853 – ?) и под него са изписани последните ѝ думи към Фердинанд: „Умирам, но от небето ще бдя над Вас, над децата ни и над България“.

Саркофагът е бил положен временно в катедралата до изграждане на Мавзолей на княжеското семейство, подобен на построения малко преди това мавзолей на Александър Батенберг. Но поради смъртта на цар Фердинанд (през 1948 г.) след политическите промени, тази идея не е реализирана.