Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил" (действащ) е друг важен духовен и културен център в Северна България, разположен на 5 километра от град Дряново и на 15 километра от град Габрово. Датира от 12-ти век и е бил важен религиозен обект през цялата си история, особено по време на Възраждането, когато се превръща в център за национално освобождение.

Манастирът е построен в живописната клисура на река Андъка и е заобиколен от впечатляващи скални образувания, които допринасят за неговата уникална атмосфера. Обителта е значително възстановена в средата на 19-ти век и сегашната й структура датира предимно от този период. Съвременният манастир е добре поддържан и служи като действащ мъжки манастир, предлагащ настаняване за посетители.

Дряновският манастир е една от десетте най-почитани светини на Българската православна църква, национален исторически паметник и популярна туристическа дестинация. Освен възможността да се насладите на красивата архитектура и буйната зеленина на манастирския комплекс, има няколко атракции в непосредствена близост, които заслужават внимание. Те включват туристическата хижа "Бачо Киро", Дряновската пещера, живописният Син вир и внушителното ждрело на река Дряновска.

Посещението на Дряновския манастир не само предлага шанс да се свържете с богатото духовно и културно наследство на региона, но и възможност да се отдадете на дейности на открито и да разгледате някои от природните чудеса на околността. Като един от Стоте национални туристически обекта, манастирът е лесно достъпен и добре обслужван, което го прави идеална дестинация за всеки, който желае да научи повече за историята и красотата на България.