Гложенският манастир, сгушен в полите на Стара планина близо до село Гложене и на около 12 километра от град Тетевен, е наистина вдъхновяващо място. Основан през 16-ти век, той стои гордо върху останките на древна римска крепост, добавяйки към очарователната си аура и мистика. Неговият архитектурен план отразява този на манастирите в Атон, което допринася за уникалната му привлекателност.

Манастирският комплекс не само се гордее с впечатляващата си основна сграда, но също така разполага с метоси (помощни сгради) в близкото село Малък извор и в град Ловеч. Тези допълнителни структури са служили като места за настаняване на гости и са били използвани за административни цели.

Васил Левски, видната фигура в българската история и национален герой, е имал особено силна връзка с Гложенския манастир. Той често е търсил убежище там и дори е създал таен комитет в близкото село Голям извор. Скривалището на Левски в манастира все още се пази и е отворено за разглеждане от посетители, осигурявайки трогателно напомняне за неговата смелост и отдаденост на каузата за освобождение.

Музей, посветен на Васил Друмев, който приема монашеското име Климент и става митрополит на Търновската епархия, също се помещава в рамките на манастирските стени. Експонатите в музея предлагат поглед върху живота и постиженията на този забележителен духовник и националист.

Старата църква на манастира, за която се смята, че е построена през 16-ти век, е друга точка на интерес за посетителите. Неговото внимателно възстановяване поддържа историческото му значение, като същевременно позволява продължаването на религиозните практики в рамките на комплекса.

Като цяло, Гложенският манастир не е просто място за поклонение, но и осезаемо свидетелство за богатата история, култура и духовност на България. Неговата живописна локация, интригуваща архитектура и дълбоки връзки с националните герои го правят задължителна дестинация за всеки, който желае да се потопи в миналото и да се свърже отново с корените си.