Построена е през 1744 г. Архитектурата на храма е повлияна от зародилия се в началото на XVIII в ориенталски архитектурен стил „лале“, който се характеризира с включването на елементи от френския барок. С комплекса от сгради около него храмът е най-големият в страната по площ и архитектурна значимост и на второ място на Балканския полуостров след джамията Султан Селим, намираща се в град Одрин, Република Турция. Tомбул джамия е обявена за архитектурно-строителен паметник в бр. 22 на Държавен вестник от 1975 г. Томбул джамия е и един от 100-те национални туристически обекта.

Архитектурният комплекс заема 1730 кв метра площ. Всичките части на комплекса са включени в обща композиция и са свързани с вътрешни дворове. В молитвената зала се влиза през открито предверие с високи аркади в мавритански стил. То се поддържа от четири масивни мраморни колони. В предверието има пет купола.

Основното тяло на храма представлява четиристенна призма с квадратен план. Молитвената зала се осветява от четири пояса прозоречни отвори, като горните три пояса са с цветни витражи. В оформлението на екстериора и интериора има пластика и барокови детайли.

Вляво от молитвената зала може да се посети комплексът медресе (мюсюлманско средно или висше училище) с дванадесет помещения, където живеели студентите, и библиотека на втория етаж. Тук са били съхранявани изключително ценни томове със съчинения на арабски и персийски език, също и карти на знаменития арабски географ от началото на XII в. Абу Абдал Мухаммед Идриси, преди да бъдат преместени за съхранение в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. София.

Днес, освен че е храм и духовен център на мюсюлманската общност, тя е и интензивно посещаван туристически обект.

Categories: Джамия

0 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *